TRAMVAJ ZVANI ŽELJA
13.11.2015

Pretpremijera

13. novembar u 20:00Pisac: Tenesi Vilijams

Režija, adaptacija i muzika: Stefan Sablić

Kostimografija: Valentina Obradović

Scenografija: Mihailo Mošesku

Igraju:

JELENA ĐOKIĆ, Blanš

PAULINA MANOV, Stela

IVAN JEVTOVIĆ, Stenli

BOJAN DIMITRIJEVIĆ, Mič

Premijera: 14.11.2015.

„Ne smemo verovati jedni drugima. To je jedina odbrana od izdaje” Tenesi Vilijams

Krenuo sam u ovaj projekat siguran da je ovo dobra teatarska literatura i da ću naići na neiscrpno bogatstvo mogućnosti osvetljavanja likova, situacija i tema koje ostaju za večita vremena. Najšire govoreći ovo je priča o ljudima koji se bore za egzistenciju i društvu gde nema milosti u momentu kada se sve mogućnosti zatvore. Ne postoji pružena ruka od strane najbližih već se problem rešava definitivnim odbacivanjem materijalno i psihički posrnule osobe. Vreme u kojem se čovek za čas nađe na ulici a kada se to desi ni najbliži nemaju milosti za gubitnika već ga surovo otpisuju.

U tako dobroj literaturi sa lakoćom sam odstranio sve ono sto pripada staroj dramaturgiji i pronalazio sam u likovima današnje ljude koje poznajemo i prepoznajemo. Ova drama se bavi temama koje su veoma aktuelne nažalost za večita vremena pa tako i u našem društvu: nasilje u porodici, zlostavljanje žena, beda i nemaština, fizička i duhovna.

Društvo koje ne prepoznaje lepotu, tananost, duhovnost, odbacuje ih i osuđuje na propast. Osim toga u ovim likovima pronalazimo i preopoznajemo one duboke, tamne i nesvesne erotske želje i zapletenosti.

Stefan Sablić, reditelj